copilărie, educație

Copiii devin cititori în brațele părinților *

*citat de Emilie Buchwald
citind micul print
Dragostea pentru citit nu se naște de la sine. Inițial, prin imitație, urmînd în joacă exemplul celor mari care citesc, apoi din dorința conștientă de a fi în rînd cu adulții semnificativi – părinții, bunicii, frații mai mari, copilul prinde gustul lecturii, iar cărțile îi pot deveni astfel prieteni adevărați pentru toată viața.
Cum pot părinții să cultive copilului plăcerea și dragostea pentru citit, fără a-i trezi repulsie față de cărți sau fără a-l obliga la lectură, ci dimpotrivă, asta să se întîmple firesc și să aducă satisfacție atît copilului inițiat în lumea fascinantă a cărților, cît și părinților care, prin asta, vor face investiția vieții lor?
1) Citiți-i piciului vostru atunci cînd încă nu poate vorbi. Iar atunci cînd va începe să citească de unul singur, păstrați ritualul lecturii după cină sau înainte de culcare. Citiți împreună cu copilul, în glas, pe roluri și pe rînd, pentru plăcerea reciprocă. De asemenea, puteți institui tradiția unei zile de lectură în familie, de exemplu, duminică seara.
2) Folosiți principiul psihologic al ”acțiunii neterminate”: citind în glas, opriți-vă exact la momentul cel mai interesant și lăsați-l pe copil singur față-n față cu cartea (puteți motiva că mergeți la baie, etc.). Peste un timp îl puteți întreba: ei, povestește-mi, ce s-a întîmplat mai departe, sunt și eu foarte curioasă?
3) Făceți-vă un obicei din a citi de față cu copilul. E bine să vadă că cititul vă face plăcere. Deseori, anume așa se naște dorința la copii de a trăi experiența cititului.
4) Acceptați că micuțul vostru citește cărțulii cu ilustrații și benzi desenate. Și ăsta e un gen de lectură. Pur și simplul, îl puteți provoca să alcătuiască și el anumite istorioare avînd la bază ilustrațiile.
5) Abonați-l la o revistă de curiozități sau cumpărați-i enciclopedii și cărți pe care copilul singur și le alege.
6) Întrebați-i pe prietenii copilului vostru ce cărți citesc. Pentru că vine o vîrstă la care părerile prietenilor și semenilor, în general, sunt cotate mai înalt decît cele ale părinților 😀
7) Este important ca adolescentul deja, să încerce mai multe genuri: umoristic, detective, SF, istorii sentimentale, etc. Iar lipsa dorinței de a citi poate însemna de fapt că nu și-a găsit încă stilul preferat pentru lectură.
8) Organizați o biblioteca chiar acasă, unde cărțile să fie mereu la îndemînă.
9) Îi puteți sugera copilului să se înscrie la o bibliotecă, argumentînd că bibliotecarele sunt persoane care știu multe cărți interesante și pot oferi recomandări prețioase legate de cărți. Dar nu-l obligați niciodată pe copil să meargă la bibliotecă, dacă el nu-și dorește asta. Repulsia pentru cărți și bibliotecă în general, este lucru pe care vi-l doriți cel mai puțin.
10) Nu-l obligați niciodată să citească pînă la sfîrșit o carte care îl plictisește.

Și poate cel mai important lucru, ca din fragedă copilărie, piciul să învețe că mai interesante decît televizorul, calculatorul și alte gadget-uri, sunt cărțile citite cu drag și luare aminte, este să știți să-i închideți la timp televizorul și să-i deschideți o carte.

Tagged ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *